PROBLEMEN

Dyslexie bij kinderen

Dyslexie is een leerstoornis die veel voorkomt bij kinderen. Maar wat is dyslexie? Hoe kunt u dyslexie herkennen bij uw kind? En hoe wordt deze leerstoornis vastgesteld? Bijzonder Jij helpt kinderen om het beste uit zichzelf te halen, zodat uw kind weer plezier heeft met leren.

WAT IS DYSLEXIE?

Leerstoornis met lezen en/of spellen.

Als een kind dyslexie heeft gaat het lezen en/of spellen moeizaam onafhankelijk van de intelligentie. De hersenen van een kind met dyslexie gaan anders met taal om. Losse letters worden herkend, maar als dit één woord moet vormen dan gebeurt dit moeizaam. Hierdoor kunnen de schoolprestaties worden beïnvloed en wordt het leren voor een kind niet meer leuk.

Wilt u weten wat Bijzonder Jij kan betekenen?

Bij Bijzonder Jij leren kinderen hun eigen kwaliteiten te herkennen waardoor ze een positiever zelfbeeld krijgen en met hun dyslexie kunnen omgaan. Ze worden trots op wie ze zijn.

 

Met een intakegesprek maakt u en uw kind kennis met de dyslexie specialist en wordt uw hulpvraag besproken. Meld u nu aan voor een vrijblijvend intakegesprek.

 

HOE IS DYSLEXIE TE HERKENNEN?

Dyslexie uit zich bij ieder kind anders.

Meestal zijn kenmerken van dyslexie vanaf het begin van het taalonderwijs op de basisschool te herkennen. De kenmerken kunnen ook later tot uiting komen, omdat een kind vaak zijn of haar zwaktes compenseert met sterktes.

 

Er is mogelijk sprake van dyslexie als een kind één of meer van de onderstaande kenmerken vertoont.

 • Lezen, spellen en/of schrijven gaat moeizaam

 • Schrijven in spiegelbeeld

 • Slordig handschrift

 • Verwisselen van letters, zoals p-g, b-d, f-v.

 • Lettervolgorde in woord veranderen, zoals maar-raam.

 • Moeite om klanken aan een woord te verbinden

 • Lezen van langere woorden gaat stotterend

Doordat andere kinderen lezen en schrijven veel sneller oppakken kan een kind zich machteloos en onzeker gaan voelen. Dit kan ook eventueel leiden tot faalangst

Herkent u een van deze kenmerken bij uw kind? 

Dan kan een onderzoek handig zijn om te bepalen of er daadwerkelijk sprake is van dyslexie. Dit onderzoek doet Bijzonder Jij in samenwerking met het (S)GGZ Jeugd & Gezin en wordt aangepast op de hulpvraag en (onderwijs)behoefte van uw kind. 
 

HOE IS DYSLEXIE VAST TE STELLEN? 

Ouders, school en uw kind spelen een rol.

Om dyslexie vast te stellen is een onderzoek nodig. Met dit onderzoek bekijkt onze dyslexie specialist een aantal factoren van een kind:

 • Lees- en spellingsniveau

 • Vaardigheden waarop kinderen met dyslexie en andere leesproblemen uitvallen

 • Nauwkeurigheid en snelheid van woordherkenning 

 • Algemene intelligentie

Daarnaast worden de rapportage van school en het gesprek met de ouders meegenomen bij het vaststellen van dyslexie. Als er dyslexie wordt vastgesteld, dan krijgt uw kind een dyslexieverklaring.

 

Met deze verklaring kan een kind gebruik maken van hulpmiddelen, zoals extra tijd met toetsen en kunt u uw kind ook inschrijven voor een dyslexie behandeling. 

Dyslexie bij uw kind vastgesteld? 

Uw kind heeft dyslexie en dit zal niet verdwijnen. U kunt uw kind helpen met een dyslexie behandeling van Bijzonder Jij. Met deze behandeling leert uw kind omgaan met dyslexie en wordt weer trots op zichzelf. 
 

VRAAG OVER DYSLEXIE?

Neem gerust contact met ons op.

Wilt u meer weten over dyslexie of Bijzonder Jij? Neem dan vrijblijvend contact op via ons contactformulier of bel ons op 036 536 9396. 

Contact 

Europalaan 844
1363 BM Almere
T: 036 53 693 96
E: info@bijzonderjij.nl

arrow&v
Onderwijsadvies
Voor
Studiebegeleiding
Lessen
Orthopedagogiek
Onderzoeken
Over Bijzonder Jij
Training & behandeling
 • Facebook
 • Black LinkedIn Icon
 • Twitter
 • Instagram