LOGO_Icon_03.png

PROBLEMEN

Weerbaarheid bij kinderen

Is weerbaarheid van uw kind weleens met u besproken? Maar wat is weerbaarheid? Wanneer is uw kind weerbaar? En hoe kunt u weerbaarheid vergroten? Bijzonder jij helpt kinderen weerbaarder te worden door hen de ruimte te bieden om te zijn wie ze zijn. 

WAT IS WEERBAARHEID?

Weerbaarheid is reageren op een passende manier. 

Bij weerbaarheid denkt u mogelijk meteen aan fysieke kracht, maar het gaat meer om de juiste balans tussen passief en impulsief gedrag.

 

Een kind die weerbaar is durft op een passende manier te reageren zonder andere te schaden. Denk aan ‘nee’ zeggen, zichzelf beheersen, eigen mening geven, hulp vragen en geven, rekening houden met anderen, omgaan met groepsdruk, eigen grenzen en gevoelens herkennen en bewaken, en vooral zelfvertrouwen hebben.

Wilt u weten wat Bijzonder Jij kan betekenen?

Bij Bijzonder Jij leren kinderen hun eigen kwaliteiten te herkennen waardoor hun zelfvertrouwen groeit en zo weerbaarder zijn op school, bij vriendjes en thuis.

 

Met een intakegesprek maken u en uw kind kennis met de orthopedagoog en wordt uw hulpvraag besproken. Meld u nu aan voor een vrijblijvend intakegesprek.

 

SOORTEN WEERBAARHEID

Motorisch, sociaal, emotioneel en metaal.

Weerbaarheid is te verdelen in vier soorten weerbaarheid:

Motorische weerbaarheid

Bij motorische weerbaarheid gaat het om bewegen: hoe kan een kind zich letterlijk staande houden? Door sterk te staan voelt een kind zich ook sterk om zichzelf te beschermen en voor zichzelf op te komen. 

 

Sociale weerbaarheid

Bij sociale weerbaarheid gaat het om de relatie van uw kind en anderen: durft een kind een eigen mening en grens aan te geven, en hulp te vragen aan vrienden, klasgenoten, ouders en leraren? Door sociaal contact met andere zorgt een kind voor zichzelf en vind een kind zichzelf belangrijk. 

Emotionele weerbaarheid

Bij emotionele weerbaarheid gaat het om de omgang met eigen emoties: hoe gaat een kind om met boosheid, verdriet, angst, druk of andere emoties? Met zelfreflectie krijgt een kind inzicht in hun eigen handelen en dit leidt tot zelfontwikkeling en zelfvertrouwen. 

Mentale weerbaarheid

Mentale weerbaarheid staat in verbinding met de motorische, sociale en emotioneel weerbaarheid: heeft een kind een positief zelfbeeld, doorzettingsvermogen, concentratie en een positief denkvermogen?Zelfverzekerdheid is de basis voor een juiste balans tussen passief en impulsief gedrag. 
 

WILT U WETEN WAAR UW KIND MOEITE MEE HEEFT? 

Plan een gesprek met onze orthopedagoog

Plan dan een vrijblijvend intakegesprek in bij Bijzonder Jij. Met dit gesprek maakt u en uw kind kennis met onze orthopedagoog en wordt uw hulpvraag besproken.

 

Vragen zoals waar en wanneer heeft uw kind moeite om zichzelf weerbaar op te stellen, en wat zijn de passende oplossingen voor de hulpvraag worden in dit gesprek beantwoord.  

HOE KUNT U DE WEERBAARHEID VAN UW KIND VERGROTEN?

Zelfvertrouwen vergroot de weerbaarheid.

De weerbaarheid van uw kind vergroot u door het zelfvertrouwen van uw kind te vergroten. Een weerbaarheidstraining kan het zelfvertrouwen van uw kind vergroten en zo de weerbaarheid versterken.

 

Met de trainingen van Bijzonder Jij leren kinderen met spel en beweging hun eigen kwaliteiten te herkennen en vergroten zo hun zelfvertrouwen.  

VRAAG OVER WEERBAARHEID? 

Neem contact met ons op.

Wilt u meer weten over weerbaarheid of Bijzonder Jij? Neem dan vrijblijvend contact op via ons contactformulier of bel ons op 036 536 9396.