DIENSTEN

Orthopedagogiek

Orthopedagogiek houdt zich bezig met onderzoeken en opvoeding van kinderen met leer- en/of opvoedingsproblemen. Merkt u dat uw kind zich in een moeilijke leer- of sociale situatie bevindt? Dan kan dit een probleem veroorzaken voor het functioneren van uw kind op school en daarbuiten. Onze orthopedagogen en gedragsspecialisten zijn er om vast te stellen wat een mogelijke oorzaak kan zijn, waarna wij met uw kind en u aan de slag gaan.

ORTHOPEDAGOGISCHE BEHANDELINGEN

Als ingrijpende gebeurtenissen en emotionele of sociale problemen een belemmering zijn voor de ontwikkeling van uw kind.

Binnen ons team is een speciale afdeling gericht op orthopedagogische begeleiding van kinderen. Als uw kind moeite heeft met leren, concentreren of op sociaal of emotioneel vlak problemen ervaart is dit hetgeen waar wij mee kunnen helpen. Onze professionals kijken altijd naar uw kind als individu. 

 

Samen met u en uw kind stellen we de doelen op waar we tijdens de sessies aan gaan werken. We willen graag dat zowel u als uw kind inzichtelijk hebben welke stappen er nodig zijn om de gestelde doelen te halen. Deze worden ook in samenspraak gemaakt en staan centraal tijdens de sessies. Zo is het inzichtelijk waar uw kind zich in het leerproces bevindt.  

 

Bij Bijzonder Jij kunnen we verschillende onderzoeken  verrichten, zoals een onderzoek naar faalangst of een onderzoek naar de sociale vaardigheid van uw kind en hierbij vervolgens helpen door middel van trainingen. Dit kan op individueel niveau, maar ook op groepsniveau. Deze afweging wordt altijd in samenspraak met u en uw kind gemaakt. 

Orthopedagoog behandelt jongen
 

ORTHOPEDAGOGISCHE ONDERZOEKEN

Soms is het niet helemaal helder wat er met uw kind aan de hand is. 

Een onderzoek naar het handelen van uw kind kan hierbij helpen. De orthopedagogische onderzoeken van Bijzonder Jij Almere zijn er voor iedereen die het gevoel heeft dat “wat hij/zij doet op school niet altijd overeen komt met wat hij/zij kan”. 

 

Alle onderzoeken vanuit Bijzonder Jij worden afgerond met een rapport en een duidelijk advies met praktische tips voor ouders en school. Onze tips en adviezen zijn er om zoveel mogelijk aan te kunnen sluiten bij de (onderwijs) behoefte van het kind.

 

We bieden de volgende onderzoeken aan: 

 

FAALANGSTTRAINING

Het ‘wat doe ik’ op school komt niet altijd overeen met het ‘wat kan ik’.

Wordt uw kind boos als hij/zij een foutje maakt? Of begint uw kind niet aan iets nieuws? Dan kan de faalangsttraining (faalangstreductie) een oplossing zijn. 

 

Er zijn drie verschillende vormen van faalangst:  cognitieve, motorische en sociale faalangst. Weet u niet zeker of uw kind faalangst heeft? Doe dan eerst een onderzoek naar faalangst. Dit kan uiteraard bij Bijzonder Jij. Hierover vind je hieronder meer. 

 

Onderzoek naar faalangst

Vertoont uw kind kenmerken van faalangst? Dan is het handig om een onderzoek te doen om te kijken of er daadwerkelijk spraken is van faalangst. 

 

Een onderzoek wordt afgerond met een rapport en een duidelijk advies met praktische tips voor ouders en school. Onze tips en adviezen zijn er om zoveel mogelijk aan te kunnen sluiten bij de (onderwijs) behoefte van het kind.

Faalangsttraining

Negatieve faalangst kan ervoor zorgen dat er minder uit uw kind komt, dan er daadwerkelijk inzit. Faalangst is de angst om te falen wanneer je wordt beoordeeld of denkt te worden beoordeel. Je kind is bang om iets verkeerd te doen of bang dat hij/zij niet kan voldoen aan bepaalde verwachtingen. Deze angsten kunnen zorgen voor verschillen problemen, zoals concentratiemoeilijkheden of frustratie wat zich kan uiten emotionele uitbarstingen. 

Een training om faalangst te overwinnen kan dan een uitkomst bieden. Uw kind leert dan zijn /haar eigen kwaliteiten te herkennen en daarmee een positiever zelfbeeld te krijgen. Daarnaast leert hij/zij controle te krijgen over zijn of haar gedrag en gevoel en techniekjes om de angst te beheersen. De training wordt zowel op individueel als op groepsniveau gegeven. 

Bij Bijzonder Jij is “bewegend leren” een van de speerpunten. Uw kind zal onder andere door middel van (rollen)spellen werken aan de gestelde doelen.

 

W E E R B A A R H E I D S T R A I N I N G 

Leert kinderen steviger in hun schoenen te staan. 

Als ingrijpende gebeurtenissen en/of emotionele of sociale problemen een belemmering zijn voor de ontwikkeling van uw kind, dan kan een training een oplossing bieden. Bijzonder Jij biedt verschillende trainingen aan voor uw kind, zoals de weerbaarheidstraining.


Sommige kinderen en jeugdigen weten niet goed hoe ze zich het beste staande kunnen houden tegenover een (grote) groep mensen. Anderen laten zich makkelijk onder de voet lopen of zitten zo bovenop de kast. Hoe kunnen ze nou het beste hiermee omgaan? 

 

De kinderen leren tijdens deze training om hun eigen kwaliteiten te (her) kennen en zo hun zelfvertrouwen te vergroten. Vanuit het versterken van hun zelfvertrouwen leren ze ze stevig in hun schoenen te staan.

 

De training wordt individueel of in groepjes aangeboden.

 

De (individuele) trainingen bestaan uit veel  concrete oefeningen en door middel van  bewegend leren krijgen de kinderen tools om meer weerbaar te zijn. 

 

Contact 

Europalaan 844
1363 BM Almere
T: 036 53 693 96
E: info@bijzonderjij.nl

arrow&v
Onderwijsadvies
Studiebegeleiding
Orthopedagogiek
Voor
Over Bijzonder Jij
  • Facebook
  • Black LinkedIn Icon
  • Twitter
  • Instagram